Anxietatea este un răspuns firesc al corpului la o situație stresantă sau la o stare care poate genera stres (ex.: înainte de un test, prima deplasare fără părinți etc.). Printre semnele și simptomele care arată cum se manifestă anxietatea, putem aminti:
- senzație de iritabilitate, neliniște sau încordare;
- sentimentul de pericol iminent, de panică;
- cresterea ritmului cardiac;
- respirație rapidă;
- transpirație;
- dificultăți de somn;
- dificultăți de concentrare;
- senzație de slăbiciune sau oboseală etc.
În mod firesc, anxietatea este o stare care apare și trece la scurt timp după ce dispare factorul care a produs stresul. Însă, dacă aceasta persistă, poți să folosești tehnici de relaxare. Iată câteva dintre aceste tehnici, simple, care se învață ușor și care pot fi practicate în orice situație:
1. Respirația controlată. Este cunoscută și sub denumirea de respirație 4-6-8. Închide gura și inspiră pe nas 4 secunde; ține-ți respirația pentru 6 secunde; apoi expiră complet pe gură, pentru 8 secunde. Ca să îți iasă bine, tine vârful limbii în spatele dinților din față-sus pe tot parcursul exercițiului.
2. Învață să te relaxezi. Alege, pe rand, câte o parte a corpului tău pe care să îți concentrezi atenția în timp ce îți spui mesaje precum “bătăile inimii mele sunt calme”. Repetă de câte ori simți că este cazul până simți că începe să se detensioneze. În felul acesta îți autusugestionezi corpul să se relaxeze.
3. Gândește-te la ceva frumos. La un moment în care te-ai simțit relaxat, fericit. Închide ochii și încearcă să ți-l amintești în cât mai multe detalii. Poate fi un câmp cu flori, o îmbrățișare dată de cineva drag. Ce simți când ești acolo? Ce vezi sau ce auzi in jurul tău?
4. Fă sport, mișcare. Exercitiile fizice pot fi o modalitate foarte bună de a reduce anxietatea, pentru că ajută creierul să producă endorfine care ne dau o stare de bine. Poți opta pentru o alergare ușoară sau mersul sportiv.
5. Ascultă muzică relaxantă. Studiile în domeniu au demonstrat faptul că muzica reduce stresul, durerile fizice – ajută organismul să se vindece mai repede și în aceeași măsură, ne ajută să adormim mai repede și mai profund, astfel încât să beneficiem de un somn odihnitor.
Nu uita! Atunci când treci printr-o perioadă mai puțin plăcută, indiferent de motivul care stă la baza suferinței tale, poți încerca una dintre metodele de relaxare menționate anterior.
Vei fi surprins să descoperi eficienta lor, încă de prima dată cand le pui în practică, și te vei bucura de efectele pozitive atât pe termen scurt, cât și pe termen lung!