Ce înseamnă bullying?

Bullying reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme: verbal, emoțional, relațional și fizic.

Fenomenul bullying are trei caracteristici:

  • Intenționat – agresorul are ca intenție să rănească pe cineva.
  • Repetat – aceeași persoană este rănită mereu și mereu.
  • Dezechilibrul de forţe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.
Ştiai că…

Fenomenul bullying:

  • de multe ori începe ca un joc, însă se transformă într-un abuz care poate avea efecte foarte grave;
  • dacă reușești să faci față situațiilor dificile, te poate ajuta să fii mai puternic;
  • poate avea loc oriunde – la școală, în familie, la locul de muncă.

Fenomenul bullying poate fi înțeles ca un joc. Unul în care toți jucătorii au ceva de pierdut.

Agresorul vrea să fie cel mai cool rănindu-i, intimidându-i sau jignindu-i pe cei din jurul său. Ce pierde? Respectul celorlalți. E bine ca cei din jur să te respecte pentru cine ești, nu de teama de a fi împotriva ta. Prieteniile adevărate nu se leagă din frică, ci din respect reciproc.

Victima este copleșită de teamă. Ce pierde? Respectul de sine. În clipa în care taci, ești de acord cu agresorul tău, cu ceea ce face el. Poți oricând să ieși din jocul lui, începând cu a nu crede ce zice sau a apela la cei care te pot ajuta cu adevărat.

Martorul este cel care vede fenomenul bullying, dar decide să nu intervină, de cele mai multe ori din frica de a deveni chiar el/ea o victimă. Ce pierde? În clipa în care taci, nu intervii, ești de fapt pro fenomenului bullying.

Deja agresorul câștigă de 2 ori acest joc.

Cum să ieși din jocul bullying?

Uită-te în jurul tău și găsește o persoană cu care poți vorbi, cu care te poți împrieteni. Privește cu atenție, sigur sunt astfel de colegi. Ai un animal de companie? De exemplu, ai încercat vreodată să dai comenzi unui cățel? Atunci ai voce, ești hotărât? Poți folosi vocea asta și la școală? Cu siguranță! Ce crezi că vrea să obțină cel care te agresează? Ar putea fi atenție? Putere? Răzbunare? Distracție? Vrei să-l ajuți să primească atenție sau să se distreze pe seama ta? Uite câteva soluții și adaugă și tu altele care-ți vin în minte:

Ignoră-l. Dar chiar să nu-ți pese. Nu te poate umili decât dacă tu crezi că e adevărat ce spune. Cuvintele, gesturile lui spun ceva despre el, despre frustrările lui și nu despre tine. Nu crezi că arată ca un cățeluș care face scandal și agață de pantaloni trecătorii?

Dă-i replici scurte și mergi mai departe. Amintește-ți: frica ta îi dă putere, deci nu-i arăta frică, dar nici nu sta în prezența lui prea mult ca să te cuprindă frica.

Cere sfatul unui coleg, ajutorul unui adult (părinți, rude, profesori sau alt adult de încredere etc.).

Fă-ți prieteni în afara școlii, în activitățile tale (ateliere, sport). Astfel vei ști mereu că ai pe cine să te bazezi, că ai cu cine să te distrezi, că sunt oameni care te plac. Va fi arma ta secretă.

Ai citit și ai întrebări? Sau cauți o soluție pentru problema ta?