Cyberbullying vs BeCyberSafe

Internetul este o lume fascinantă și plină de posibilități, dar si o lume in care există și multe pericole, iar cyberbullying reprezintă pericolul întâlnit frecvent în mediul online. Acesta apare atunci când o persoană utilizează tehnologia digitală pentru a hărțui, umili, amenința, intimida sau răni în mod deliberat și repetat o altă persoană.

Iată ce poți face pentru a nu deveni victima abuzului de tip cyberbullying:

Utilizează setările de confidențialitate

Informează-te despre cum poți păstra conținutul privat. Cele mai multe rețele de socializare îți permit să controlezi cine vede ceea ce postezi. Ajustează-ți setările astfel încât numai persoanele pe care le selectezi să poată vedea informațiile și postările personale.

Atenție la ceea ce postezi în mediul online

Nu uita că internetul este public, iar ceea ce postezi (ex. mesaje, imagini) nu este privat. Odată postate, aceste informații pot fi copiate și folosite împotriva ta cu scopul de a-ți face rău. De aceea, este recomandat să nu postezi online nimic nepotrivit sau personal. Dacă nu ai spune ceva despre tine într-o cameră plină cu persoane necunoscute, nu spune nici în mediul online.

Nu divulga informații personale

Nu dezvălui în mediul online date de identificare – ex. adresa, numărul de telefon, școala pe care o frecventezi etc. Împărtășirea lor cu persoane din mediul online este ca și cum ai oferi copii ale cheii casei tale prietenilor și străinilor deopotrivă.

Limitează-ți prietenii din mediul online

Este facil să te conectezi cu o mulțime de persoane în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare. Însă, dacă te vei limita doar la persoanele pe care le cunoști și în care ai încredere, poți să eviți mult mai ușor hărțuirea.

Protejează-ți parolele

Pentru ca o altă persoană să nu se poată conecta la conturile tale de socializare și să posteze informații sub numele tău sau să îți hărțuiască prietenii, este bine ca parolele să nu fie salvate în telefon, să fie schimbate în mod regulat și să fie greu de ghicit.

Limitează accesul la dispozitivele și conturile personale

Ai grijă ca nicio persoană să nu aibă acces la conturile tale pentru a nu extrage informații pe care ulterior să le folosească împotriva ta cu scopul de a te hărțui. Cum poți face acest lucru? Ai grijă să te deconectezi ori de câte ori foloșești un alt dispozitiv decât cel personal și nu lăsa alte persoane să îți folosească dispozitivele personale.

Ai citit și ai întrebări? Sau cauți o soluție pentru problema ta?