Cum arată depresia și cum o gestionăm?

Depresia depășește sentimentul de tristețe firesc în anumite situații. Tristețea trece de obicei destul de repede, în timp ce depresia poate persista și poate afecta starea de spirit, relațiile, performanțele școlare și toate celelalte aspecte ale vieții timp de luni sau chiar ani.

Cum îți dai seama că treci printr-o depresie? Iată câteva simptome comune:

  • Te simți mai trist/ă decât de obicei, pessimist/ă cu privire la viitor
  • Te simți vinovat/ă
  • Te simți lipsit/ă de valoare
  • Apar modificări ale obiceiurilor alimentare și ale ritmului somn/veghe
  • Ești mai puțin interest/ă de aspectul tău fizic, te neglijezi
  • Te superi ușor și devii iritat/ă
  • Ai probleme de concentrare / memorie la școală
  • Nu mai participi cu entuziasm la activitățile care obișnuiau să îți placă odată

Ce poți faci atunci când treci printr-o depresie? Încearcă aceste strategii de coping:

Nu te retrage din viața socială

Socializarea îți poate îmbunătăți starea de spirit. Păstrând legătura cu prietenii și familia înseamnă că ai cu cine să vorbești atunci când treci prin momente dificile.

Fii mai activ/ă

Practică un sport. Există dovezi că exercițiile fizice te pot ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit. Dacă nu ai făcut mișcare de ceva vreme, începe ușor prin a merge timp de 20 de minute în fiecare zi.

Înfruntă-ți temerile

Nu evita lucrurile pe care le găsești dificile. Când oamenii se simt dezamăgiți sau anxioși, evită acele situații care le provoacă respectivele trăiri. Dacă acest lucru se întâmplă și în cazul tău, confruntarea cu aceste situații te va ajuta să le gestionezi mai ușor.

Adoptă o dietă sănătoasă

Unele persoane nu au chef să mănânce atunci când sunt deprimați și riscă să devină subponderali. Alții găsesc confort în mâncare și pot crește în greutate. De asemenea, tratamentul antidepresiv recomandat de medic poate afecta și apetitul alimentar. Astfel, este important să ai o dietă alimentară corespunzătoare.

Menține o rutină

Când oamenii se simt dezamăgiți, pot intra în tipare de somn neobișnuite – rămân în stare de veghe noaptea și dorm în timpul zilei. Încearcă să te trezești la ora ta obișnuită și să îți păstrezi rutina pe cât posibil.

Ai citit și ai întrebări? Sau cauți o soluție pentru problema ta?