Ce este cyberbullying
Hartuirea in mediul online poarta numele de cyberbullying. Unde se desfasoara mai exact? Poate fi vorba despre bloguri, pagini personale, retele de socializare (Facebook, WhatsApp), e-mail, SMS. In prezent, aproape fiecare dintre noi are acces la internet, insa pe langa beneficii (distractie, socializare) este important sa cunoastem si riscurile la care ne expunem in mediul online.
In ce consta? Poate fi vorba despre:
- primirea unor mesaje rautacioase, jigntoare, sau amenintari din partea unor persoane cunoscute, sau chiar din partea unor necunoscuti;
- trimiterea unor poze/clipuri video cu scopul de a umili victima;
- rapandirea unor zvonuri prin intermediul aplicatiilor de chat;
- crearea unui profil fals pe retelele de socializare.
Baietii folosesc mesaje cu caracter sexual (sexting). Fetele utilizeaza zvonuri, informatii false, expunerea secretelor.
Cyberbullying vs. bullying
Spre deosebire de bullying, cyberbullying-ul nu necesita interactiune fata in fata, iar victima poate fi agresata 24/24, 7 zile din 7. Acest tip de hartuire poate urmari victima oriunde, astfel incat nicaieri, nici macar acasa aceasta nu se mai simte in siguranta.
Fiind public, foarte multe persoane pot vedea sau participa la umilirea victimei si de asemenea, este dificil de sters, pentru ca respectivul continut poate fi preluat de catre alte persoane si transmis mai departe. Mai mult decat atat, tot ce postam in mediul online, ramane chiar si dupa ce continutul a fost sters.
Tipuri de cyberbullying
Asa cum spuneam, cyberbullying-ul se poate manifesta sub mai multe forme. Astfel, poate fi vorba despre:
- agresiuni pe site-uri web, blog-uri personale, retele de socializare (ex: Facebook);
- agresiuni prin intermediul telefonului mobil, respectiv aplicatii de chat (ex: WhatsApp, Viber, Instagram etc.), sau SMS.
Barfa, excluderea, hartuirea, urmarirea online, insistenta (in pofida refuzului victimei de a comunica cu agresorul), trolling-ul, comentariile, profilele false, sexting-ul reprezinta forme de cyberbullying.
Ce poti pati daca participi
Fiecare adolescent isi doreste libertate, insa odata cu aceasta vine si responsabilitatea. Pe langa faptul ca cyberbullying-ul poate avea consecinte grave asupra victimei, exista consecinte si asupra agresorilor/martorilor, chiar daca, fiind minori, nu raspund in fata legii. Asadar, daca te afli intr-o astfel de situatie, gandeste-te cum te-ai simti tu in locul victimei si iesi din acest joc.
Cum sa-i faci fata
Pentru a fi in siguranta in mediul online, trebuie sa ai in vedere cateva reguli care ar putea sa functioneze ca un ghid atunci cand utilizezi device-urile pe care le ai la dispozitie (PC, laptop, telefon mobil, tableta, etc.):
- nu transmite mai departe mesajele de tip cyberbullying;
- blocheaza comunicarea cu agresorii din mediul online;
- nu afisa informatii personale in mediul online (ex: numele complet, adresa, numar de telefon, numele scolii pe care o frecventezi etc.);
- nu trimite materiale pornografice, cu conținut violent, rasist;
- nu oferi altcuiva parolele utilizate, cu exceptia parintilor;
- cere ajutorul unei persoane-suport (parinti, cadre didactice) daca simti ca nu poti gestiona situatia si este necesara interventia unui adult;
- raporteaza/blocheaza persoana care te hartuieste.