Părinții și familia
Ai dreptul să creşti alături de părintii tăi şi să fii îngrijit de ei. Ai dreptul să păstrezi legături cu părintii, rudele sau persoanele apropiate ție. Părinții tăi au obligaîia de a te crește și de a-ți oferi tot sprijinul de care ai nevoie pentru a te dezvolta într-un mod armonios. Ei contribuie direct la fericirea și la starea ta de bine.
Viață. Nume. Personalitate
De la naștere ai dreptul să porți un nume, să dobândești o naționalitate, o cetățenie, o religie și o limbă proprie și nimeni nu te poate lipsi de ele.
Liberă exprimare și informare
Ai dreptul să îti exprimi liber opinia (oral, în scris sau prin alte mijloace) despre orice subiect și poti căuta informații cu privire la orice domeniu care te interesează. Trebuie să fii conștient că aceasta poate avea consecințe (fie negative, fie pozitive) asupra ta sau asupra celor din jurul tău. Părinții trebuie să îți asigure toate informațiile de care ai nevoie, să îți asculte opiniile și ideile și, bineînțeles, să te sfătuiască în probleme cu care te confrunți.
Intimitate
Ai dreptul ca imaginea ta publică să fie protejată, la fel şi viata ta privată.
Refugiați
Dacă eşti un copil refugiat (persoană dintr-o altă țară care s-a retras undeva sau la cineva spre a se adăposti, spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unei primejdii, a unei neplăceri), ai dreptul să fii ocrotit și să beneficiezi de protectie şi asistență umanitară.
Copii cu nevoi speciale
Chiar dacă ai anumite deficiențe (lipsuri) fizice sau psihice, ai dreptul la o viață plină de bucurii, la educație și la activități artistice ce te pot ajuta să socializezi și să-ți faci prieteni. Dacă eşti un copil cu nevoi speciale, ai dreptul la îngrijire specială, la educație specială și servicii medicale adaptate nevoilor tale.
Sănătate
Ai dreptul la cea mai bună stare de sănătate şi la îngrijire medicală. Părinții sunt obligați să solicite asistență medicală pentru tine şi pentru a preveni situațiile care pun în pericol viața, creşterea şi dezvoltarea ta.
Odihnă și recreere
Ai dreptul să beneficiezi de timp suficient pentru odihnă şi vacanță, să participi la activități recreative proprii vârstei tale şi la activitățile culturale, artistice şi sportive.
Educație
Ai dreptul la educație! În România, învățământul de zece clase este gratuit și obligatoriu.
Sunt multe lucruri pe care părinții sau bunicii nu ți le pot explica, însă pe care le poți învăța de la școală. Dacă dorești să fii o persoană respectată, școala te ajută să acumulezi cunoștințe din diverse domenii și să îți dai seama ce meserie sau tip de activitate ți s-ar potrivi.
Ai dreptul de a primi o educație care să îți permită dezvoltarea aptitudinilor și personalității tale. Părinții tăi pot alege pentru tine, până la vârsta de 14 ani, felul educației pe care trebuie să o urmezi, având obligația de a te înscrie la școală și a se asigura de faptul că frecventezi cu regularitate cursurile școlare.
La școală ai dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice și informat cu privire la obligațiile și responsabilitățile tale în calitate de elev, precum și de regulamentul de ordine interioară al școlii.
Pedepsele corporale sunt interzise.
Află mai multe despre drepturile tale! Sună la Telefonul Copilului 116 111 sau scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro!