Drepturile tale sunt super puterea ta

1. Părinții și familia

Ai dreptul să creşti alături de părinţii tăi şi să fii îngrijit de ei. Ai dreptul să păstrezi legături cu părinţii, rudele sau persoanele apropiate ţie. Părinții tăi au obligația de a te crește și de a-ți oferi tot sprijinul de care ai nevoie pentru a te dezvolta într-un mod armonios. Ei contribuie direct la fericirea și la starea ta de bine.

2. Educație

Ai dreptul la educație! În România, învățământul de zece clase este gratuit și obligatoriu.

Sunt multe lucruri pe care părinții sau bunicii nu ți le pot explica, însă pe care le poți învăța de la școală. Dacă dorești să fii o persoană respectată, școala te ajută să acumulezi cunoștințe din diverse domenii și să îți dai seama ce meserie sau tip de activitate ți s-ar potrivi.
Ai dreptul de a primi o educație care să îți permită dezvoltarea aptitudinilor și personalității tale. Părinții tăi pot alege pentru tine, până la vârsta de 14 ani, felul educației pe care trebuie să o urmezi, având obligația de a te înscrie la școală și a se asigura de faptul că frecventezi cu regularitate cursurile școlare.

La școală ai dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice și informat cu privire la obligațiile și responsabilitățile tale în calitate de elev precum și de regulamentul de ordine interioară al școlii.
Pedepsele corporale sunt interzise.

3. Sănătate

Ai dreptul la cea mai bună stare de sănătate şi la îngrijire medicală. Părinţii sunt obligaţi să solicite asistenţă medicală pentru tine şi pentru a preveni situaţiile care pun în pericol viaţa, creşterea şi dezvoltarea ta.

4. Odihnă și recreere

Ai dreptul să beneficiezi de timp suficient pentru odihnă şi vacanţă, să participi la activităţi recreative proprii vârstei tale şi la activităţile culturale, artistice şi sportive.

5. Copiii și munca

Nimeni nu te poate obliga să muncești, mai ales dacă educația și bunăstarea ta ar avea de suferit. Potrivit legii, minorii de peste 15 ani pot presta doar munci ușoare, numai cu acordul părinților sau tutorilor legali.
Munca ușoară este reprezentată de activități care nu pun în pericol securitatea, sănătatea sau dezvoltarea copilului și nu afectează frecvența școlară, participarea la programe de orientare sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primită.

6. Trafic de minori

Statul este obligat să asigure protecţia ta împotriva oricăror forme de trafic.

Ce înseamnă trafic de copii? Supunerea ta la desfășurarea unor activități pe care tu nu le dorești, cum ar fi cerșetoria, relații sexuale, participarea ta la diferite infracțiuni, fie forțat, fie prin inducere în eroare. Aceste activități se pot desfășura fie în localitatea ta natală, în alte localități din țară sau chiar în alte țări. De aceea este important să nu ai încredere în persoanele necunoscute, care îți promit bani sau diferite lucruri ce prezintă interes pentru tine.

7. Copii cu nevoi speciale

Chiar dacă ai anumite deficiențe fizice sau psihice, ai dreptul la o viață plină de bucurii, la educație și la activități artistice ce te pot ajuta să socializezi și să-ți faci prieteni. Dacă eşti un copil cu nevoi speciale ai dreptul la îngrijire specială, la educație specială și servicii medicale adaptate nevoilor tale.

8. Liberă exprimare și informare

Ai dreptul să îți exprimi liber opinia (oral, în scris sau prin alte mijloace) despre orice subiect și poți căuta informații cu privire la orice domeniu care te interesează. Trebuie să fii conștient că aceasta poate avea consecințe (fie negative, fie pozitive) asupra ta sau asupra celor din jurul tau. Părinții trebuie să îți asigure toate informațiile de care ai nevoie, să îți asculte opiniile și ideile și, bineînțeles, să te sfătuiască în probleme cu care te confrunți.

9. Viață, nume, naționalitate

De la naștere ai dreptul să porți un nume, să dobândești o naționalitate, o cetăţenie, o religie și o limbă proprie și nimeni nu te poate lipsi de ele.

10. Intimitate

Ai dreptul ca imaginea ta publică să fie protejată, la fel şi viaţa ta privată.

11. Abuz

Instituțiile statului sunt obligate să prevină și să te protejeze de orice act de violență, abuz fizic, psihic sau sexual împotriva ta.

Legea interzice orice fel de pedeapsă fizică sau umilitoare, acasă sau într-o instituție care ar trebui să se ocupe de protejarea sau educația ta. Ai dreptul să depui singur plângere dacă ţi se încalcă drepturile fundamentale (viață, educație, sănătate).

Cum recunoşti abuzul:

  • Abuz fizic – constă în atingeri sau contacte fizice dureroase, inclusiv intimidarea fizică îndreptată asupra ta (gestul cuiva de a ridica mâna asupra ta)
  • Abuzul sexual – constă în comentarii jignitoare la adresa ta, atingeri neplăcute şi diverse injurii, propuneri indecente, obligarea de a viziona materiale care conţin pornografie; violul (act sexual împotriva voinței tale), pedofilia (atracția sexuală a unui adult față de copii) şi incestul (legătura sexuală între părinți și copii sau între frați și surori)
  • Neglijare – atunci când în mod voit sau involuntar părinţii, sau persoanele în grija cărora te afli nu îţi acordă îngrijire, educaţie, şi pun astfel în pericol dezvoltarea ta fizică, mentală, spirituală, morală, socială, sau sănătatea ta
  • Abuzul emoţional – se poate manifesta prin injurii, ameninţări, intimidări, uciderea animalelor domestice preferate, privarea de satisfacerea nevoilor personale esenţiale (mâncare, somn, etc.). Simți că nu ești iubit, apreciat sau respectat
  • Exploatare – prin exploatare se înțelege a fi obligat să desfășori activități ce depășesc capacitățile tale fizice sau îți pot pune în pericol integritatea (fizică și psihică), siguranța sau chiar viața
Ai citit și ai întrebări? Sau cauți o soluție pentru problema ta?